The Boy In The Striped Pyjamas
Door
John Boyne
Informatie over de schrijver ;
John Boyne is geboren in Dublin op 30 April 1971. Zijn beide ouders zijn Iers maar, toen hij klein was wist hij al dat hij schrijver wou worden in Amerika. Hij is niet alleen schrijver maar ook journalist. Hij heeft in totaal 9 romans geschreven voor volwassenen en, 5 voor kinderen. De boeken die hij heeft heeft geschreven zijn in 48 talen uitgegeven.
Wat verwachte ik van dit boek en waarom heb ik het gekozen ;
Ik vond het een heel interessant onderwerp en ik had de film al een keer gekeken dus ik wou het boek ook graag lezen. Ik verwachte dat het boek ongeveer het zelfde was als de film maar, er zit best wel veel verschil in. Toen ik de voorkant zag dacht ik dat ik het boek ook wel leuk zou vinden.
4 Beoordelingswoorden en waarom ;
Spannend: Het verhaal was heel spannend omdat je niet kon verspelen wat er zou gebeuren.
Zielig: want hij vergast zijn eigen kind en, er gaan veel mensen dood.
Leerzaam: Je kan zien wat er vroeger in de 2e wereld oorlog gebeurde.
Laat me mee leven; Ik vind het heel zielig wat er gebeurde en op wat voor manier ze het deden.
Sammenvating
Bruno (9 jaar) verhuist met zijn ouders en Gretel zijn zusje van Berlijn naar Polen, naar een rare plek (Out-With). Ze verhuizen omdat de vader van Bruno een hogere baan heeft gekregen, maar Bruno blijft veel liever thuis bij zijn vrienden. Het huis is heel groot en ze mogen niet uit de tuin. Hij en Gretel krijgen zelf les van hun moeder en er zijn geen vrienden waarmee ze kunnen spelen. Vader mag niet gestoord worden tijdens zijn werk en er lopen vaak soldaten in het huis rond. Eén van de soldaten heet, luitenant Kurt Korler hij is goed bevriend met Gretel, maar hij behandelt Bruno als een klein kind. Hij heeft een geheim over zijn vader, en Bruno’s vader wil dat geheim graag weten.
Vanuit zijn slaapkamerraam kan Bruno heel veel zien waar heel veel mensen in gestreepte pyjama’s en op blote voeten lopen. Als Bruno in de tuin speelt, valt hij van zijn zelf gemaakte schommel en wordt geholpen door de keukenhulp Pavel, die bij die mensen blijkt te horen die ook op blote voeten lopen.
Bruno herinnert zich een paar dingen uit zijn leven in Berlijn bijvoorbeeld de avond dat de Fury ( Hitler ) bij hun thuis kwam eten en er vreselijke ruzie tussen zijn vader, moeder , Grootmoeder en Grootvader. Grootmoeder was heel erg tegen de nieuwe baan van Bruno’s vader, maar Grootvader vond het juist geweldig.
Op een dag besluit Bruno dat hij wil proberen om Out-With te verkennen. Hij komt erachter dat er een hek is dat zijn huis afscheidt van het gebied met de mensen in gestreepte pyjama’s. Aan de rand van dat hek ziet hij een jongen, in een gestreepte pyjama. De jongen heet Shmuel en woont aan de andere kant van het hek. De twee jongens zijn precies even oud, even groot en lijken veel op elkaar. Ze worden goede vriendjes en Bruno neemt regelmatig eten voor Shmuel mee. Ze praten elke dag, maar kunnen elkaar niet aanraken vanwege het hek tussen hen in. Shmuel vertelt dat hij gedwongen naar Out-With moest verhuizen en is boos op de soldaten, terwijl Bruno hen juist geweldig vindt.
Op een regenachtige dag mag Bruno niet naar buiten en vertelt hij Gretel per ongeluk over Shmuel, maar hij kan de zaak sussen door te doen alsof Shmuel zijn fantasievriendje is. Niet lang daarna is Shmuel ineens in Bruno’s huis bezig met huishoudelijke karweitjes. Ze mogen niet laten merken dat ze elkaar kennen, maar Bruno geeft Shmuel stiekem wat eten. Luitenant Korler betrapt Shmuel echter met de kip en Bruno doet alsof hij Shmuel niet kent.
Door dit bezoekje van Shmuel krijgen Gretel en Bruno allebei luizen en Bruno moet van vader zijn hoofd kaalscheren. Gretel heeft ondertussen ontdekt dat hun nieuwe woonplek niet Out-With heet, maar Auschwitz, en hun moeder is niet meer zo gelukkig in het nieuwe huis. Als Grootmoeder plotseling overlijdt, ontdekt Bruno dat hij liever in Out-With is vanwege zijn vriendschap met Shmuel.
Kort nadat ze terug zijn in Out-With, besluit vader dat Bruno en Gretel met moeder samen terug zullen gaan naar Berlijn, omdat ze in Out-With niet gelukkig kunnen zijn. Bruno gaat dit aan Shmuel vertellen en ze zijn allebei verdrietig dat ze elkaar niet meer zullen zien. Bij wijze van afscheid besluiten ze dat Bruno naar de andere kant van het hek zal komen, om Shmuel te helpen zijn verdwenen vader te zoeken. Shmuel vindt een gestreepte pyjama voor Bruno, zodat hij niet zal opvallen.
Ze kunnen Shmuels vader niet vinden en Bruno wil naar huis omdat het slecht weer wordt. Als de jongens voorgoed afscheid willen nemen, worden ze plotseling met een hele groep opgemarcheerd en naar een ruimte gebracht. Er lijkt eerst niets te gebeuren en Bruno denkt dat het een schuilplaats is voor de regen. Maar juist als hij weg wil gaan, komt het gas dat iedereen doodmaakt.
Hoofd Persoon;
De hoofd Persoon is dus Bruno. Hij is een jongen van 9 jaar die de zoon is van de kamp baas. Hij verhuist naar Auschwitz dat zijn ouders Out-White noemt. Hij word vrienden met een jongetje uit het kamp ( Shmuel ) en als ze afscheid willen nemen gaan ze beide dood.
Maak jouw eigen website met JouwWeb